Facebook

  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Βραχόκηποι
  • Συνθέσεις με βότσαλα
  • Διαμόρφωση κήπων
Αύγουστος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Αύγουστος είναι ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου. Μέσα σε αυτό το μήνα τα φυτά μας έχουν μεγάλη ανάγκη από νερό καθώς πρέπει να τα προστατεύσουμε από την ξηρασία. ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Βουκαμβίλια
image Αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου η Bουκαμβίλια (Bougainvillea) διαδόθηκε ευρέως λόγω των χαμηλών απαιτήσεών της σε νερό καθώς και της εντυπωσιακής ανθοφορίας της. ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image
 

Βασιλικός

Κατηγορία: Φυτο-Αφιερώματα
Βασιλικός

 

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που τα καλοκαίρια θεριεύει στις ελληνικές αυλές.

Λέγεται πως ο βασιλικός έφτασε στην Ελλάδα από τις μακρινές Ινδίες, μετά την κατάκτησή τους από το Μέγα Αλέξανδρο.

Χάρη στη σχεδόν παγκόσμια εξάπλωση της ιταλικής κουζίνας που τον έχει αναγορεύσει στον καλύτερο φίλο της ντομάτας, ο βασιλικός γρήγορα μάγεψε τους ανθρώπους.

Στην κουζίνα προτιμάται η χρήση του νωπού.

Όλες οι ποικιλίες του καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Όπως σχεδόν όλα τα φυτά, έτσι και ο βασιλικός μεγαλώνει από σπόρο ή από έτοιμα φυτά που αγοράζουμε από τα φυτώρια. Ο βασιλικός κάνει την εμφάνισή του στα φυτώρια, σε μικρά γλαστράκια, από το Μάρτιο και μετά.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρία είδη: το σγουρό ή ελληνικό, τον πλατύφυλλο ή γενοβέζικο και τον αγιορείτικο ή χειμωνιάτικο.

Αν και πρόκειται για πολυετές φυτό, συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο (σγουρός, πλατύφυλλος), λόγω της ευαισθησίας του στο κρύο.

Για την καλύτερη ανάπτυξή του επιλέξτε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, το οποίο μπορείτε να ανακατέψετε με χώμα του κήπου σας.

Ο βασιλικός προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και το πολύ νερό (4 φορές την εβδομάδα). Με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι να τον ποτίζετε καθημερινά ή ακόμη και 2 φορές την ημέρα.

Να κόβετε τα καινούργια φρέσκα φύλλα του βασιλικού όποτε τα χρειάζεστε και μην αφήνετε ποτέ τα λουλούδια ή τα μπουμπούκια πάνω στο φυτό. Όσο πιο συχνά κόβουμε τα φύλλα τόσο πιο μεγάλο γίνεται το φυτό.

Εάν για κάποιο λόγο χρειάζεστε πολλά φύλλα μπορείτε να κλαδέψτε το φυτό στη μέση, αλλά αμέσως μετά πρέπει να το λιπάνετε.

Συμβουλή: Όσο περισσότερο βασιλικό κόβετε τόσο πιο φουντωτός γίνεται. Εάν κόβετε ολόκληρους τους μίσχους αντί για μεμονωμένα φύλλα, θα εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αυτού του βασιλικού βοτάνου.

Τόσο ο ελληνικός όσο και ο σγουρός είναι κατάλληλος για μαγειρική χρήση. Αν φτιάξετε σάλτσα πέστο είναι αναντικατάστατος, ενώ αρωματίζει έξοχα σάλτσες για ζυμαρικά με ντομάτα ή τυρί, μαρινάδες και λαδολέμονα.

cron