Facebook

  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Βραχόκηποι
  • Συνθέσεις με βότσαλα
  • Διαμόρφωση κήπων
Οκτώβριος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Οκτώβριος είναι επίσημα ο μήνας της σποράς. Το χώμα μαλακώνει για να υποδεχτεί τους σπόρους. Φυτεύουμε κυρίως καρποφόρα δέντρα, καλλωπιστικά φυτά και φυσικά βολβούς. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, τολμήστε να φυτέψετε μερικά εύκολα λαχανικά στις γλάστρες του μπαλκονιού σας. ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Ορχιδέα
image Όποιος ασχοληθεί με τις ορχιδέες είναι σίγουρο ότι θα τις εντάξει με χαρά στα φυτά που στολίζουν το χώρο του και δεν θα τις αποχωριστεί ποτέ! Η ορχιδέα είναι ένα πανέμορφο "φυτό", το οποίο για την ακρίβεια είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά. Αυτό δεν κάνει την φροντίδα του πιο δύσκολη, αλλά διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image
 

Κακτοειδή

Κατηγορία: Φυτο-Αφιερώματα
Κακτοειδή

Τα κακτοειδή και τα παχύφυτα είναι περιζήτητα γιατί είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους, δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, είναι ανθεκτικά στις προσβολές των ζωικών εχθρών και έχουν θαυμάσια ανθοφορία.

Μπορούν να αντέξουν για μακροχρόνιες περιόδους ξηρασίας και ισχυρού ήλιου.
Δίνουν ένα εξωτικό τόνο στο σπίτι σας και φύονται σχεδόν παντού.

ΠΟΤΙΣΜΑ: Ποτίστε τους κάκτους κυρίως την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης – καλοκαίρι – αρχές φθινοπώρου) και ελάχιστα ή καθόλου όταν αναπαύονται (χειμώνα). Ανάμεσα σε δύο διαδοχικά ποτίσματα αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Η λίπανση γίνεται την περίοδο που τα φυτά αναπτύσσονται και ποτέ κατά την περίοδο ανάπαυσης. Χρησιμοποιείτε λίπασμα που να περιέχει άζωτο και πολύ φώσφορο και κάλιο. Συμβουλευτείτε για το κατάλληλο λίπασμα από το γεωπόνο σας.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Την περίοδο της ανάπτυξης οι κάκτοι χρειάζονται θερμοκρασία 25-30 C ενώ το χειμώνα 5-8C αρκεί να μην ποτίζονται.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Επιλογή γλάστρας: Η επιλογή γλάστρας εξαρτάται από το μέγεθος του φυτού. Ισχύει ο κανόνας ότι η διάμετρος της γλάστρας για τους σφαιρικούς κάκτους πρέπει να είναι 5 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του κάκτου. Στην περίπτωση ψηλών στηλοειδών φυτών, η γλάστρα πρέπει να έχει διάμετρο ίση με το 1/3 του ύψους του φυτού.

Επιλογή χώματος: Ένα μίγμα κατάλληλο για τους κάκτους αποτελείται από τύρφη ένα μέρος χονδρής άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα. Το μείγμα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των φυτών που είναι: καλός αερισμός, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμός σε θρεπτικά στοιχεία.

Αλλαγή γλάστρας: Βγάλτε το φυτό από την παλιά γλάστρα (τυλίγοντας το με εφημερίδα για να αποφύγετε τα τσιμπήματα) και εξετάστε για τυχόν ασθένειες. Αφαιρέστε ένα μέρος από το παλιό χώμα, τοποθετήστε το στην νέα γλάστρα ώστε οι ρίζες να απέχουν 1-2 εκ. από την πυθμένα της γλάστρας και προσθέστε χώμα πιέζοντας το ελαφρά με τα δάκτυλα. Να μην ποτίζετε ποτέ μετά την μεταφύτευση διότι υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το φυτό σας. Η κατάλληλη εποχή για την αλλαγή της γλάστρας είναι την άνοιξη. Καλό είναι να φοράτε γάντια κήπου κατά την μεταφύτευση του κάκτου.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Τα παχύφυτα και οι κάκτοι προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Τα συνηθέστερα είναι : αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχος, σαλιγκάρια και μύκητες. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για την καταπολέμησή τους.

Συμβουλευτείτε για το κατάλληλο σκεύασμα από το γεωπόνο σας.

Διάφορα είδη από κακτοειδή και παχύφυτα μπορείτε να δείτε στην κατηγορία ΦΥΤΑ - ΚΑΚΤΟΙ ΠΑΧΥΦΥΤΑ της ιστοσελίδας μας.

cron