Facebook

Φεβρουάριος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από έντονο κρύο και παγωνιά. Παρόλα αυτά μπορείτε να φυτεύετε καρποφόρα δέντρα, θάμνους και κωνοφόρα δέντρα, αρκεί να αποφεύγετε τις ημέρες με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Τριανταφυλλιά
image Χάρις στην ασυναγώνιστη ομορφιά του και το θεσπέσιο άρωμά του το τριαντάφυλλο βαφτίστηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια «βασιλιάς των ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image image image image image
 

Βουκαμβίλια

Κατηγορία: Φυτο-Αφιερώματα
Βουκαμβίλια

Αναπόσπαστο στοιχείο του κυκλαδίτικου τοπίου η  Bουκαμβίλια (Bougainvillea) διαδόθηκε ευρέως λόγω των χαμηλών απαιτήσεών της σε νερό καθώς και της εντυπωσιακής ανθοφορίας της.

Το εντυπωσιακό αυτό τροπικό φυτό με τα υπέροχα άνθη αναπτύσσεται καλά σε ελαφριά, αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Έχει έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης έως το Φθινόπωρο. Τα φύλλα της βουκαμβίλιας είναι εντυπωσιακά. Έχουν σχήμα ωοειδές, έντονο κυανοπράσινο  χρώμα και είναι γυαλιστερά . Ο βλαστός της είναι ξυλώδης μακρύς και έχει αγκάθια τα οποία βοηθούν το φυτό να αναρριχάται ευκολότερα.

Υπάρχουν χαμηλές και μικρόφυλλες ποικιλίες , κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρα, για διακόσμηση της βεράντας ή ακόμη και για εσωτερικό χώρο. Επίσης υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται και σε βραχόκηπους ή σε μεγάλα παρτέρια.

Όταν φυτεύεται σε κήπους το χώμα πρέπει να  εμπλουτίζεται με κομπόστ (βελτιωτικό εδάφους). Φυτεύεται εξίσου καλά και σε μεγάλες γλάστρες.

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις που προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους. Τουλάχιστον 5 ώρες καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι απαραίτητες εάν θέλουμε η βουκαμβίλια να μας ανταμείψει με την εντυπωσιακή ανθοφορία της. Εάν φυτευτεί σε σκιερά μέρη αναπτύσσει πλούσιο φύλλωμα αλλά δεν έχει εξίσου εντυπωσιακή ανθοφορία. Είναι ευαίσθητη στο ψύχος (έως -1 C) και στο παγετό και θέλει προστασία από τους ισχυρούς και ψυχρούς ανέμους.  Για το λόγο αυτό αναπτύσσεται καλύτερα στις νότιες περιοχές της Ελλάδας.

Είναι φυτό κατάλληλο και για παραθαλάσσια φύτευση. Χρειάζεται οπωσδήποτε υποστείλωση ή κάποια άλλη επιφάνεια για να αναρριχηθεί όπως κάποιο τοίχο, φράχτη ή στύλους πέργκολας.

ΠΟΤΙΣΜΑ: Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ανθεκτική στις ξηρές συνθήκες, γι αυτό και το πότισμά της πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το συχνό πότισμα ευθύνεται για φτωχή ανθοφορία και την πλούσια ανάπτυξη του φυλλώματος. Επίσης το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων και σάπισμα των ριζών, ενώ η έλλειψη του προκαλεί πτώση των φύλλων και των λουλουδιών. Ενδεικτικά σε ξερά και ευάερα μέρη ποτίζουμε 2 έως 3 φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε απάνεμες θέσεις και υγρά κλίματα 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Στις γλάστρες ελέγχουμε την υγρασία και ποτίζουμε πάντα με μέτρο, μόνο αν το χώμα είναι στεγνό.

ΛΙΠΑΝΣΗ: Η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων, σίδηρου και μαγνησίου είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη των φύλλων.  Ενδείκνυται από την άνοιξη έως το τέλος καλοκαιριού δηλαδή τους μήνες που διαρκεί η ανθοφορία. Μειώστε στο μισό τη χρήση λιπασμάτων όταν το φυτό δεν ανθοφορεί ή όταν επικρατούν ψυχρές συνθήκες.

Να θυμάστε ότι δεν λιπαίνουμε τα φυτά μας όταν το χώμα είναι απότιστο. Λιπαίνουμε συνήθως δύο μέρες μετά το πότισμα και δεν ποτίζουμε για μια η δύο ημέρες μετά.

ΚΛΑΔΕΜΑ: Όσον αφορά το κλάδεμα της, ως αναρριχώμενο φυτό  κλαδεύεται προκειμένου να αποκτήσει το επιθυμητό ύψος και σχήμα. Καλό είναι να απομακρύνονται εγκαίρως τα ξερά κλαδιά και άνθη, ώστε να παρατείνεται η ανθοφορία της κατά μερικές εβδομάδες. Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι στην αρχή της άνοιξης, όταν πλέον έχει αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και η βουκαμβίλια δεν κινδυνεύει να πάθει ζημιά από το κρύο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Η βουκαμβίλια είναι αρκετά ανθεκτική στις διάφορες ασθένειες, αν και δεν θα πρέπει να θεωρούνται απίθανες, προσβολές από μελίγκρα, ωίδιο, τετράνυχο, προσβολές εντόμων, σαλιγκάρια κ.λ.π.

Για οποιαδήποτε ανωμαλία παρατηρήσετε στο φύλλωμα ή στα άνθη απευθυνθείτε έγκαιρα στο γεωπόνο σας για να σας συμβουλεύσει.

Στο φυτώριό μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, μεγέθη, καθώς και πολλές ποικιλίες Βουκαμβίλιας!

Φωτογραφίες

Βουκαμβίλια Νάνα
cron