Facebook

Φεβρουάριος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από έντονο κρύο και παγωνιά. Παρόλα αυτά μπορείτε να φυτεύετε καρποφόρα δέντρα, θάμνους και κωνοφόρα δέντρα, αρκεί να αποφεύγετε τις ημέρες με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Τριανταφυλλιά
image Χάρις στην ασυναγώνιστη ομορφιά του και το θεσπέσιο άρωμά του το τριαντάφυλλο βαφτίστηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια «βασιλιάς των ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image image image image image
 

Ροδιά

Κατηγορία: Φυτο-Αφιερώματα
Ροδιά

Σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας από τα παράρχαια χρόνια. Φυτό με μακρόχρονη καλλιέργεια η ροδιά φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Το έντονο χρώμα και το πλήθος των κόκκινων καρπών της συμβολίζουν την αφθονία και την ευκαρπία με απότέλεσμα η αντίληψη αυτή να κορυφώνεται με το σπάσιμο ενός ροδιού για ευτυχία και καλοτυχία.

Ίσως ένα από τα φρούτα που η ομορφιά ανταγωνίζεται τη γεύση του.

Θεωρείται από τα πιο όμορφα φυτά. Εχει τη μορφή φυλλοβόλου θάμνου με ελαφρώς αγκαθωτά φύλλα, που αν καλλιεργηθεί σωστά φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα. Η ανθοφορία της που δεν διαρκεί πολύ ξεκινά τέλη Μαϊου και ανάλογα με τη ποικιλία εμφανίζει άνθη λευκοκίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα.

Θεωρείται από τις εύκολες καλλιέργειες.

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψουμε μια ροδιά είναι το φθινόπωρο, αμέσως μετά τη πτώση των φύλλων.

Το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς είναι το θερμό. Δεν ευδοκιμεί σε κρύα κλίματα ή σε περιοχές με ομίχλη και ψυχρούς ανέμους. Τα σημεία που θα φυτευτούν οι ροδιές πρέπει να είναι ηλιόλουστα. Αντέχει στο ψύχος όσο και η ελιά και αναπτύσσεται σε όλα σχδόν τα εδάφη.

Μπορείτε ακόμη να τη φυτέψετε στη βεράντα σας σε μια μεγάλη γλάστρα χωρίς όμως να έχετε μεγάλες απαιτήσεις σε καρπούς.

Η αποζημίωσή σας θα έρθει κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της. Όσον αφορά την καρποφορία η ροδιά μπαίνει στην παραγωγή περίπου τον τρίτο χρόνο.

Οι καρποί της οριμάζουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου με Οκτωβριο και μετά και πρέπει να συγκομίζονται άμεσα μαζί με το κοτσάνι τους. Αν παραμείνουν στο δέντρο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχιστούν οι καρποί της. Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ροδιάς. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται:

  1. Σε υπερβολικό η και ακανόνιστο πότισμα -Η Λύση είναι το τακτικό και ισορροπημένο πότισμα ανάλογα με την εποχή και το κλίμα.
  2. Στις ισχυρές βροχοπτώσεις - Η διακοπή του ποτίσματος για λίγο καιρό μπορεί να βοηθήσει.
  3. Στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας  - Η ιδανική λύση είναι κάποιο δίχτυ σκιάσης. 
  4. Στην αργοπορημένη συγκομιδή - Στη περίπτωση αυτή εκτός από το σκάσιμο των καρπών έχουμε και μείωση της περιεκτικότητας σε χυμούς.

 

Όσον αφορά τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία αυτές καλύπτονται με τη χρήση καλής χωνεμένης κοπριάς σε ποσότητες που διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του δέντρου , τη γονιμότητα του εδάφους, αλλά και το είδος της. Καλό είναι πάντως να τη βοηθήσετε με κάποιο οργανικό λίπασμα. Ρωτήστε το γεωπόνο σας ώστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο.

Τα ρόδια προσθέτουν χρώμα, γεύση και υφή, σε σαλάτες και επιδόρπια. Ο χυμός ροδιού έχει υπέροχη γεύση. Το ίδιο και το σιρόπι.

Ένα μέτριο ρόδι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών μας αναγκών σε κάλιο και βιταμίνη C.

cron