Facebook

  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Φυτά για όλες τις εποχές
  • Βραχόκηποι
  • Συνθέσεις με βότσαλα
  • Διαμόρφωση κήπων
Οκτώβριος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Οκτώβριος είναι επίσημα ο μήνας της σποράς. Το χώμα μαλακώνει για να υποδεχτεί τους σπόρους. Φυτεύουμε κυρίως καρποφόρα δέντρα, καλλωπιστικά φυτά και φυσικά βολβούς. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, τολμήστε να φυτέψετε μερικά εύκολα λαχανικά στις γλάστρες του μπαλκονιού σας. ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Ορχιδέα
image Όποιος ασχοληθεί με τις ορχιδέες είναι σίγουρο ότι θα τις εντάξει με χαρά στα φυτά που στολίζουν το χώρο του και δεν θα τις αποχωριστεί ποτέ! Η ορχιδέα είναι ένα πανέμορφο "φυτό", το οποίο για την ακρίβεια είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά. Αυτό δεν κάνει την φροντίδα του πιο δύσκολη, αλλά διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image
 

Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum)

Κατηγορία: Φυτο-Αφιερώματα
Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum)

Το Χρυσάνθεμο είναι ο βασιλιάς του κήπου κατά τη περίοδο του φθινοπώρου. Κατάγεται από τη Κίνα και στην Ελλάδα μπορεί να το ακούσουμε και με το όνομα ‘’Αγιοδημητριάτικο’’ καθώς βρίσκεται σε πλήρη άνθηση το μήνα Οκτώβριο.
Σπάνια υπάρχει κήπος ή μπαλκόνι χωρίς χρυσάνθεμα. Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό φύλλωμα, σκούρο πράσινο με γκριζοπράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων που είναι λογχοειδή και πριονωτά. Αναδίδουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά με το τρίψιμο τους, παρόμοια με αυτή που έχουν τα άνθη του αν και θεωρούνται άοσμα.

Το συναντάμε σε μια τεράστια γκάμα σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, με μονά ή διπλά άνθη, σε όλους τους τόνους του άσπρου, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του ροζ, του μοβ, του κόκκινου και του βυσσινί.
Μπορεί να φυτευτεί σε φυτοδοχεία και να στολίσει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Θεωρείται ιδανικό φυτό για τη δημιουργία ανθικών πλαισίων, αρκεί να φυτεύεται πυκνά σε αποστάσεις 0,2μ. περίπου. Με τον ίδιο τρόπο φύτευσης προβάλλεται εντυπωσιακά μέσα σε χλοοτάπητα.

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε πολλά φυτά από ένα χρώμα, έτσι ώστε να ενδυναμώσετε την εντύπωση. Φυτέψτε τα στον κήπο σας, κοντά σε εισόδους, σε υπερυψωμένα παρτέρια (ζαρντινιέρες), όπου έχετε προγραμματίσει να μπαίνουν τα «εποχιακά σας ανθοφόρα», ή σε χαμηλές γλάστρες ή ζαρντινιέρες, στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σας. Εκτός από φυτά σε γλάστρα, τα χρυσάνθεμα χρησιμοποιούνται και ως δρεπτά άνθη.

Το ύψος τους ξεκινά από τα 20 περίπου εκατοστά αλλά φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους.  Το ριζικό τους σύστημα είναι πλούσιο κι έτσι καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται καλά την υγρασία του εδάφους, κάτι που τα κάνει αρκετά ανθεκτικά και στις ζεστές θερμοκρασίες.

Ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη αλλά προτιμούν χώμα αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή στράγγιση. Για τη σωστή ανάπτυξη τους θα πρέπει να υπάρχει άπλετο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα χρυσάνθεμα πολλαπλασιάζονται με σπόρους και μοσχεύματα την άνοιξη.

Τα χρυσάνθεμα είναι φωτοευαίσθητα, αρχίζουν να παράγουν μπουμπούκια καθώς μικραίνουν οι μέρες και μεγαλώνουν οι νύχτες.

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας φροντίστε να αφαιρείτε  τα μαραμένα άνθη έτσι ώστε να διατηρηθούν τα νέα άνθη για περισσότερο χρόνο. Μετά το τέλος της περιόδου, όταν πια τα λουλούδια έχουν μαραθεί κόψτε τα και κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές που μέχρι τώρα είχαν λουλούδια, λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η στήριξη των ποικιλιών που παίρνουν ύψος και που εύκολα μπορεί να σπάσουν από το βάρος των πολλών, συνήθως, λουλουδιών τους.

Η διαδικασία του ποτίσματος θα πρέπει να γίνεται κανονικά όλο το χρόνο και όχι μόνο τη περίοδο άνθησης. Δε θα πρέπει να γίνεται αλόγιστο πότισμα. Αν τα καλλιεργείτε σε γλάστρα, ποτίστε τα όταν το χώμα τους είναι ξερό στην επιφάνεια ή όταν δείτε τα φύλλα τους να αρχίζουν να κρέμονται.  Προσέξτε να μην τα ποτίζετε πιο συχνά απ' ότι πρέπει γιατί οι ρίζες τους σαπίζουν εύκολα. Κάποιες δόσεις υγρού λιπάσματος τα ευνοεί όταν βρίσκονται στην ανάπτυξη και πριν από την ανθοφορία.

Ελέγχετε τακτικά το φυτό, στις νέες κορυφές ή στο κάτω μέρος των ανθισμένων λουλουδιών για μαύρα ή πράσινα μυγάκια, τη λεγόμενη μελίγκρα που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα χρυσάνθεμα. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, απομονώστε το άρρωστο φυτό ώστε η ασθένεια να μην μεταδοθεί και στα υπόλοιπα φυτά σας. Προμηθευτείτε κάποιο ειδικό σκεύασμα πάντα με τη συμβουλή του γεωπόνου σας.

Φωτογραφίες

cron