Facebook

Φεβρουάριος - Αυτό το μήνα φυτέψτε
Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται από έντονο κρύο και παγωνιά. Παρόλα αυτά μπορείτε να φυτεύετε καρποφόρα δέντρα, θάμνους και κωνοφόρα δέντρα, αρκεί να αποφεύγετε τις ημέρες με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε ...

διαβάστε περισσότερα
Eshop
Τριανταφυλλιά
image Χάρις στην ασυναγώνιστη ομορφιά του και το θεσπέσιο άρωμά του το τριαντάφυλλο βαφτίστηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια «βασιλιάς των ...

διαβάστε περισσότερα
image image image image image image image image image image image image image image
 

Ο εχθρός των φοινικοειδών

Κατηγορία: Συμβουλές και λύσεις - Άρθρα φυτοπροστασίας

ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ PAYSANDISIA ARCHON

Βιολογία-Οικολογία: Τα ενήλικα εμφανίζονται μέσα Μαΐου, εμφανίζουν ένα μέγιστο Ιούνιο και Ιούλιο και πεθαίνουν τέλη Σεπτεμβρίου. Οι πτήσεις των ενηλίκων πραγματοποιούνται κυρίως τη μέρα. Τα αρσενικά οριοθετούν μια περιοχή, είναι εξαιρετικά  δραστήρια και πετούν ακόμα και τις πολύ θερμές μέρες.

Τα θηλυκά αποθέτουν, κατά κανόνα μεμονωμένα, τα αυγά τους κοντά στη στεφάνη του φοίνικα, ανάμεσα στις ίνες. Τα αυγά δεν προσκολλώνται στις ίνες και παραμένουν χαλαρά πάνω σε αυτές. Ο αριθμός των αυγών ανά θηλυκό δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο από ελέγχους γονιμότητας σε έντομα φάνηκε ότι το θηλυκό φέρει περίπου 140 αυγά. Η έξοδος της νεαρής προνύμφης πραγματοποιείται 12-21 μέρες μετά την απόθεση, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Η προνύμφη ορύσσει στοά προς το εσωτερικό του φοινικοειδούς. Διαχειμάζει με τη μορφή προνύμφης στο εσωτερικό του φοίνικα στο οποίο διαβιούν όλες οι προνυμφικές ηλικίες (και οι εννέα). Το έντομο μπορεί να παραμείνει στο σταδία της προνύμφης για 10-18 μήνες. Η νύμφωση πραγματοποιείται από μέσα Μαρτίου έως μέσα Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει 1-2 έτη.

Η προνύμφη ορύσσει στοές σε διάφορα μέρη του φυτού αλλά συνήθως παραμένουν κοντά στη στεφάνη του φοίνικα, με ιδιαίτερη προτίμηση τη στεφάνη των παραφυάδων (σε είδη που εμφανίζουν παραφυάδες). Παραμένουν στο εσωτερικό του ψευδοκορμού μέχρι την έξοδο του ενηλίκου του οποίο δεν μπορεί να υπάρξει στο εσωτερικό του φοίνικα. Οι νυμφικές θήκες είναι συμπαγείς, φτιαγμένες από ίνες του φοίνικα, μέσου μήκους 5,8 cm, με το εσωτερικό τους να καλύπτεται από μεταξωτό επίχρισμα. Η έξοδος των ενηλίκων πραγματοποιείται μετά από 43-66 μέρες ανάλογα με την περίοδο νύμφωσης.

Η εξάπλωση του εντόμου γίνεται με την πτήση των ενήλικων. Υπολογίζεται ότι μπορούν να πετάξουν μέχρι και 10 km από την αρχική τους εστία.

Συμπτώματα-ζημιές: Χαρακτηριστικό της προσβολής από το συγκεκριμένο έντομο είναι η ύπαρξη πριονιδιού οφειλόμενη στη διατροφική δραστηριότητα του εντόμου, στις «μασχάλες» των φύλλων του κεντρικού κορμού και των παραφυάδων. Η ύπαρξη πριονιδιού στο εξωτερικό του φυτού διαφοροποιεί το συγκεκριμένο έντομο από το ρυγχοφόρο ο οποίος δεν εμφανίζει τέτοιο σύμπτωμα. Επίσης χαρακτηριστικές είναι και οι τρύπες στα φύλλα οι οποίες έγιναν όταν το φύλλο ήταν αναδιπλωμένο και στο εσωτερικό της στεφάνης με αποτέλεσμα συμμετρικές τρύπες τύπου βεντάλιας. Στοές που αποκαλύπτονται μετά από κλαδέματα επίσης αποτελούν ένδειξη προσβολής. Συστροφή του κορμού και ανομοιομορφίες στα νεαρά φύλλα αποτελούν επίσης ένδειξη προσβολής. Η προσβολή από το έντομο οδηγεί στο θάνατο του φοινικοειδούς, η διαπίστωση της όμως μπορεί να γίνει πολύ αργά όταν το έντομο έχει ήδη καταστρέψει το ακραίο μερίστωμα του δένδρου.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η βιολογική καταπολέμηση του λεπιδόπτερου Paysandisia A. γίνεται 1) με την μέθοδο των εντομοπαθογόνων νηματωδών (εμπορικό σκεύασμα PALMANEM) και είναι κυρίως προληπτική η οποία βασίζεται στη χρήση σκωλήκων , του είδους Steinernema carpocapsae και 2) με το NATURALIS SC βιολογικό εντομοκτόνο επαφής με βάση τα ζωντανά σπόρια του μύκητα BEAUVERIA BASSIANA (Στέλεχος ATCC 74040) . Και οι δυο μέθοδοι είναι απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον και μέχρι τώρα έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Οι νηματώδεις ψεκάζονται και διασπείρονται στη στεφάνη των φοινικοειδών που είναι το ευαίσθητο τμήμα τους. Φέρουν βακτήρια που είναι θανατηφόρα για το ρυγχοφόρο. Όταν οι νηματώδεις έλθουν σε επαφή με τα έντομα, εισχωρούν στο εσωτερικό τους από το στόμα με την τροφή (τα ακμαία και οι νεαρές προνύμφες τρέφονται από τα φύλλα), ή από την έδρα. Στο εσωτερικό του σώματος των εντόμων απελευθερώνονται τα βακτήρια, τα οποία πολλαπλασιάζονται και θανατώνουν τα έντομα.

Ο μύκητας Beauveria bassiana επιτίθεται στον εχθρό ξενιστή δια επαφής. Τα κονίδια προσκολλώνται στην επιφάνεια των εντόμων, βλαστάνουν και στην συνέχεια εισέρχονται στο εσωτερικό του εντόμου παράγοντας διάφορα ένζυμα. Ο μύκητας αναπαράγεται και καταστρέφει την εσωτερική δομή του ξενιστή, προκαλώντας αποδόμηση μέσα σε διάστημα 4-6 ημερών.


Οι νηματώδεις μπορούν να ζήσουν χωρίς την παρουσία του εντόμου στον ψευδοκορμό του φοίνικα, μέχρι 30 μέρες. Η δραστηριότητα τους παραμένει υψηλή μόνο για 15-20 μέρες. Μετά μειώνεται δραστικά και πρέπει να γίνει νέα επέμβαση.

cron